Beeldenroute Bergeijk en omgeving

Graag ontvangen we je in Cultuurhuis Bergeijk aan de Domineestraat in Bergeijk. Hier starten de fiets- en wandelroutes, vinden workshops plaats, kun je iets nuttigen en gebruik maken van het toilet. Vanaf daar wandel je in een enkele minuut naar het Mien Ruys Park, de centrale expositieplek. De auto kun je het beste parkeren op de parkeerplaatsen achter Cultuurhuis Bergeijk of bij Theater de Kattendans. De toegang tot Beeld & Beleving is gratis en wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van diverse sponsors.

Een gratis audiotour – zeer geschikt voor blinden en slechtzienden – is in Cultuurhuis Bergeijk te downloaden. Deze mobiele app met ’triggerzones’ leidt je langs de vele beelden in het Mien Ruys Park. Per kunstwerk geven onze audio-angels Herma Godschalk, Anne Emans en Ton Munsters op belevingsvolle wijze uitleg over de vormentaal en ideeën van de kunstenaar. 

GPX Track

De route is via deze link https://bit.ly/2UJ5eWS op route.nl te vinden. Of download hieronder de GPX track Beeld en Beleving. We bevelen wel aan met de fysieke fietroutekaart (af te halen bij Cultuurhuis Bergeijk) op pad te gaan omdat daarin alle informatie  over stoppunten en beeldenlocaties staat.

Expositie in Spoordonk

BEELDEN IN HET GROEN is een initiatief van Stichting Oirschot Natuurlijk in

Verbindingen de Spoordonkse Watermolen. Kunst en cultuur beschikken over

bijzondere krachten, veel meer dan doorgaans herkend en erkend wordt. Kunst

en cultuur maken woon- en werkomgevingen aantrekkelijk en spelen een

belangrijke rol bij de ontwikkeling van bedrijfsvestiging, recreatie, toerisme en

onderwijs. Kunst geeft een extra dimensie aan ons bestaan en wie er open voor

staat treedt een fantastisch wereld binnen. Kunst leidt ons af van platgetreden

paden en vult onze belevingswereld met nieuwe, verrassende en inspirerende

ervaringen. Kunst benadrukt het bijzondere. Kunst en cultuur laten ons anders

naar onze eigen wereld kijken. Kunst en cultuur brengen mensen bij elkaar en

geven een eigen gezicht aan stad, dorp of regio. Stichting Oirschot Natuurlijk in

Verbinding heeft o.a. als doelstelling de natuuromgeving toegankelijk te maken

voor letterlijk iedereen. Deze beeldententoonstelling is het eerste initiatief van de

voornoemde stichting en de Spoordonkse Watermolen.

Nieuw initiatief Studio Eyckehorst

Onder de naam ‘ReCreatief’ zijn er voor de (amateur of vrijetijd) kunstenaars die thuis weinig ruimte hebben, vanaf heden in de Regio Eersel prachtige werkplekken beschikbaar. Naast deze individuele werkplekken om te boetseren, lassen, hout bewerken etc, zijn er ook individuele ateliers te huur. Inmiddels is de Kempische schildervereniging ‘De Rietpen’ ook gehuisvest in de ateliers van Studio Eyckehorst.

Vanaf 1 mei 2020 wordt ook de fotostudio, inclusief een Doka beschikbaar voor de professionele fotograaf.

Indien belangstelling voor gebruik, huurtarieven, etc. verstrekken wij u geheel vrijblijvend aanvullende informatie. Stuur een mailtje naar info@eyckehorst.nl of neem contact op via 06-53228519

vc_row]

ARCHIEF:

Buitenexpositie 2019 groot succes

Met behulp van schitterend zomerweer en prachtig licht, hebben ruim 150 bezoekers/kunstliefhebbers in het weekend van 1 en 2 juni genoten van de beelden expositie in de monumentale tuin van Huize Agnetendal te Dommelen.

Indien belangstelling voor verwerving, verstrekken wij u geheel vrijblijvend informatie: 06-53228519

Atelierroute 2019 Valkenswaard

Bijzondere buitenexpositie van corten-stalen beelden

Harry Verhoeven exposeert 1 en 2 juni a.s. in de tuin van Huize Agnetendal te Dommelen 

Aankondiging kunstwedstrijd

Brabantse zandpaden nieuw project Brabantse hoeders

UITNODIGING WEDSTRIJD VOOR KUNSTSCHILDERS 

Zandpaden

Zandpaden (géén bospaden) zijn de oudste verbindingswegen tussen gemeenschappen, tussen cultuur en natuur, tussen historie en heden etc. Hiervan zijn er in Brabant nog vele honderden, misschien wel duizenden. Zandpaden staan onder druk. Er verdwijnen er steeds meer. Ze zijn niet alleen historisch (zelfs prehistorisch en Romeins), maar ook ecologisch van groot belang. Ze maken vaak een onderdeel uit van pelgrimswegen die door de provincie lopen, in ‘Ommetjes’ (korte wandelroutes) rond dorpen en in wandelroutes. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid. Ze spelen een (hoofd)rol in verhalen.

Brabantse zandpaden staan centraal in het 2019 project van de Brabantse Hoeders. De ‘Hoeders’ organiseren jaarlijks, dit jaar voor de 9e keer, een Brabant-breed en vernieuwend project met de cultuur en de natuur van Brabant als onderwerp. Het project Brabantse Zandpaden wordt gepresenteerd op zondag 13 oktober 2019 en vindt plaats in en om de Steenfabriek in Udenhout (eigendom Brabants landschap. Deze dag is uitgeroepen tot de Zondag van de Zandpaden. Rond die tijd vinden in verschillende delen van Brabant deelprojecten plaats.

Projecten

Concreet worden de volgende projecten gerealiseerd (en gepresenteerd op de Zondag van de Zandpaden):

Een boek met gedichten en foto’s

Een boek met verhalen (dialect/Nederlands) en aquarellen

Een film (wordt ook uitgezonden door Omroep Brabant) met speciaal gecomponeerde muziek

Een boek met Ommetjes over zandpaden, samen met Brabants Landschap

Een ecoloog wordt ingehuurd voor beschrijving ecologisch belang zandpaden

Een Brabant-brede fotowedstrijd (met 500 euro prijzengeld)

Een Brabant-brede wedstrijd voor kunstschilders (met 500 euro prijzengeld)

Voor dit laatst vermelde project nodigen de Brabantse Hoeders  amateur en professionele kunstenaars uit om mee te doen aan een omvangrijke wedstrijd om zandpaden te schilderen. De keuze voor materiaalgebruik of stijl (figuratief of abstract) is geheel vrij. De winnaar ontvangt een prijs ter waarde van 500 euro. Daarnaast is er nog een tweede en derde prijs. De schilderijen (twee dimensionaal werk) moeten uiterlijk 31 juli 2019 klaar zijn en zullen komend najaar worden geëxposeerd in een grote overzichtstentoonstelling te Veldhoven.

De vakjury bestaat uit professionele vakmensen uit de kunstwereld en er wordt nauw samengewerkt met o.a. de Stichting Beeldende Vrijetijdskunst, het Brabants Landschap en Rotaryclub Eindhoven Centrum. Via een digitale voorselectie worden de werken aangewezen welke in aanmerking komen voor de expositie. Leidraad voor de keuze zal zijn: de verbeelding van het thema, originaliteit, authenticiteit, zeggingskracht en kwaliteit van het beeld. Aanleveren van beeldmateriaal (digitaal in 300 dpi met titel, techniek, formaat en materiaal) voor 31 juli a.s. via zandpaden@eyckehorst.nl

Van de geselecteerde kunstwerken zullen er enkele tientallen op zondag 13 oktober worden tentoongesteld op een schilderachtige zandweg in Udenhout. Daarna zijn alle schilderijen een aantal weken te zien in het *techniekHuys in Veldhoven. Er wordt nog onderzocht of de expositie kan ‘doorreizen’ naar andere locaties in Brabant. Een aantal schilderijen wordt opgenomen in twee publicaties.

De projectleider van de schilderwedstrijd/expositie is Harry Verhoeven, lid van de Brabantse Hoeders. Hij kan desgewenst nadere informatie geven:

info@eyckehorst.nl

06-53228519

Brabantse Hoeders

Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen uit alle delen van Brabant. Ze zijn ooit onderscheiden met de Brabant Bokaal (zie http://brabantbokaal.nl/). Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant (reikt deze prijs jaarlijks uit aan Brabanders die zich langjarig als vrijwilliger hebben ingezet voor de natuur en de cultuur van Brabant. De laureaten hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Commissaris van de koning Wim van de Donk is de voorzitter. Voorbeelden van recente jaarlijkse projecten zijn de Brabant Stoet in Bergen op Zoom  (2018), de Brabantse Open Kerkendag (2017). Zie ook www.brabantbokaal.nl

 

Vanaf maandag 4 februari tot en met vrijdag 8 februari 2019, wordt het bijzondere boek ‘De verwondering van het maken’ tegen een gereduceerde prijs aangeboden.

Dit is mede mogelijk gemaakt door techwood (zie www,techwood.nl)

Vanaf 10 mei tot en met 2 juni worden in de Catharinakerk te Eindhoven (dagelijks open) een tiental wandpanelen in gemengde techniek getoond. Deze expositie wordt op Hemelvaartsdag geopend door Peter Thoben.

Ontwerp affiche ‘Vogelverschrikkerfestival’ Valkenswaard

Een bijzondere opdracht: een laatste rustplaats/nagedachtenis in een sculptuur van mij……..

 

 

Grafmonument Saskia en Nadieh

Willem Alexander 14

Portret van Willem-Alexander

‘Pegasus’ Corten-staal

Sculptuur nabij bezoekerscentrum Teutenhuis / Eicha Museum Bergeijk

Grafmonument op de begraafplaats ’t Loo Bergeijk

Sierhoender

‘Sierhoender’ Corten-staal

G